Хто буде платити за користування українськими дорогами?

На початку червня Укравтодор ініціював обговорення законопроєктів №3544 та №3545, які впроваджують систему стягнення плати з іноземних перевізників. Законопроєкт був ініційований групою народних депутатів України, а розробником тексту виступив Офіс підтримки реформ при Укравтодорі.

У мережі поширюється не завжди коректна інформація про ці закони. Різночитання, які існують у поточній версії закону, будуть усунуті, а ключові факти про ініціативу наводимо нижче:

У проєкті закону передбачено, що плату сплачують іноземні перевізники, які здійснюють транзитні перевезення через територію України.

Вартість проїзду буде встановлюватися Кабінетом Міністрів України. У країнах ЄС вартість коливається від 2,2 до 11 грн. Очікується, що вартість проїзду складатиме орієнтовно 3 грн за 1 км.

Система контролю оплати буде залежати від конкретної моделі системи плати, яка буде обиратися на конкурсній основі.

Очікується, що буде як стаціонарне обладнання гармонізоване з комплексами WiM, так і мобільні патрулі із дистанційним зчитуванням пристроїв нарахування плати.

Плата за проїзд буде стягуватися винятково із автомобільних доріг, які перебувають у нормативному стані. Наразі таких доріг близько 12 тис. км.

Гроші з оплати підуть винятково в Державний бюджет, а саме в дорожній фонд і використовуватимуться виключно на розвиток доріг.

На круглому столі висловлено позицію про дотримання принципу недискримінації для перевізників при застосуванні плати, про встановлення екологічних параметрів, які б впливали на розмір плати, а також про готовність обговорювати введення плати, але обов’язково з урахуванням економічної ситуацій і стану ринку вантажних перевезень.

Законопроєкт був розроблений на підставі Директиви 1999/62 ЄС, яка є впровадженою в більшості країн ЄС. Також проводилися консультації з представниками Швеції, Австрії, Угорщини. Ідея плати за проїзд тягнеться з 2011 року, але без законодавчого підґрунтя будь-які наступні кроки є недоцільними.

Источник: Укравтодор
10.06.2020
#дороги#закони