Як довго зберігається пальне в каністрі?

Труднощі на паливному ринку змусили багатьох водіїв створити запас бензину у гаражі. Але ж сучасний бензин має певний термін придатності - як довго можна тримати бензин у каністрі?

На жаль, бензин за своєю хімічною суттю не може бути продуктом довготривалого зберігання. Він втрачає летючі фракції, окислюється, концентрує в собі смолисті речовини, що врешті-решт впливає на експлуатаційні якості.

Конкретно термін зберігання бензину залежить від технології його отримання. Не вдаючись у технічні подробиці, скажемо, що найпоширеніші товарні бензини в Україні повинні мати гарантійний термін зберігання не менше 6 місяців (ДСТУ 7687:2015 «Бензини автомобільні Євро»).

Але є спеціальні бензини, призначені «для зберігання на підприємствах державного матеріального резерву, а також для потреб оборони держави, ліквідації надзвичайних ситуацій та на експорт». Згідно ДСТУ 8704:2017 автобензини довготривалого зберігання мають термін придатності 5 років. Але таке паливо навряд чи можна зустріти у продажу.

Його секрет - у способі отримання: хімічно стабільні прямогонні бензини та бензини, отримані шляхом каталітичного риформінгу. Тобто отримати бензин тривалого зберігання можна лише за промисловою технологією на нафтоперегінному заводі, і ніяк інакше.

Що ж трапляється з бензином, який «перележав» сій термін зберігання? Якщо говорити науковою мовою, він перш за все окислюється. При цьому в бензині накопичуються смолисті речовини, які з часом відкладаються на ємності та деталях паливної системи автомобіля. Від віку розпадаються деякі присадки - зокрема, миючі, вони випадають в осад. Крім того, випаровуються фракції, додані у бензин для підвищення октанового числа. Прискорює ці недобрі процеси висока температура, контакт з повітрям та металами.

Що буде з машиною від старого бензину:

Зважте на те, що зазначені у вищезгаданих ДСТУ терміни зберігання стосуються промислових умов зберігання - у підземних танках без доступу кисню, тобто повітря. В гаражних умовах суворо дотриматися таких кондицій не можна, але дещо для поліпшення умов зберігання бензину таки можна зробити.

Бензин треба зберігати:

Для більшої впевненості при гаражному зберіганні бензину можна використовувати спеціальні антиокислювальні присадки. Наприклад, комірникам нафтобаз зі стажем відомі препарати типу «Агідол». Для пересічних автомобілістів доступні стабілізуючі присадки для додавання у бак, скажімо, подібні препарати є в номенклатурі марок Liqui Moly, Motul та інших.

А взагалі подібні препарати пропонуються власникам автомобілів, де великі «порції» пального подовгу зберігаються у баку - гібридів, машин з ГБО, газонокосарок, ретроавтомобілів. Одна з умов ефекту їх використання - додавати їх у бензин треба завчасно, до того, як у паливі розпочалися окислення та інші процеси старіння.

Зважаючи на усі загрози військового часу, варто пригадати, як зберігали свої невеликі запаси пального автомобілісти у часи тотального дефіциту. У дальньому кутку гаража, на максимальній відстані від машини, водії влаштовували так званий приямок - заглиблення нижче рівня підлоги для двох-трьох стандартних 20-літрових каністр. В такому «нафтосховищі» пальне було захищене від ненавмисних ушкоджень. А у випадку протікання тари пальне залишалося сконцентрованим у заглибленні, чим знижувався ризик його займання у відсутність власника.

Источник: 24tv.ua
20.06.2022
#бензин