Верховна Рада готує 17 категорій водійських прав та нові вікові обмеження

До порядку денного Верховної Ради внесено законопроект №8082 який передбачає низку нововведень стосовно посвідчень водія. Пропонується збільшити кількість категорій з нинішніх 14 до 17, а також запровадити нові вікові обмеження для водіїв.

Новий список категорій буде виглядати наступним чином:

Категорії транспортних засобів від нижчої до вищої йдуть у такому порядку: АМ, А1, А2, А, В1, В, ВЕ, С1, С1Е, С, СЕ, D1, D1Е, D, DЕ. Категорії Тm та Tb не співставляються з іншими категоріями транспортних засобів.

Вікові обмеження

Право на керування транспортними засобами відповідних категорій може бути надано:

Нові обмеження строку дії

Зараз в Україні діють як раніше видані документи, які не мають терміну дії, так і сучасні, тимчасові, що видаються на 30 років (на 2 роки, якщо посвідчення водія видано вперше). Законопроект №8082 пропонує зменшити термін дії посвідчень водія наступним чином:

Коли закон набере чинності

Цей проект закону вперше зареєстрували в Раді 28.09.2022. Він вже пройшов кілька стадій погодження в комітетах та був включений до порядку денного 07.02.2023. Останній рух документа відбувся 03.09.2024 – його знову включили до порядку денного 3939-IX.

Якщо справа дійде до голосування в сесійному залі й більшість нардепів підтримають ініціативу, то згідно з прикінцевими положеннями документа, він набере чинності через шість місяців з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

Іншими словами, навіть якщо ініціатива буде підтримана, зміни відбудуться не раніше, ніж через пів року.

Источник: 24tv.ua
Фото: Дія
25.09.2024
#закони