В Україні функціонують понад 400 нелегальних АЗС

Кількість автозаправних станцій з ознаками нелегальної діяльності в Україні станом на вересень 2024 року сягала 419 об'єктів. Про це повідомила Нафтогазова Асоціація України (НАУ).

За інформацією асоціації, лідерами за кількістю таких станцій є Львівська область - 98 АЗС (23%), Одеська - 42 АЗС (10%) та Івано-Франківська - 41 АЗС (10%).

За словами резидент НАУ Ярослав Старовойтенко, нелегальні гравці ринку продають контрафактне пальне, уникають сплати податків та ігнорують вимоги безпеки. Тому так АЗС продають пальне за цінами подекуди нижчими за собівартість, що створює недобросовісну конкуренцію і відповідно знижує надходження до бюджету.

В асоціації наголосили, що нелегальні АЗС мають такі ознаки роботи з порушеннями чинного законодавства України, як ненадання фіскального чеку, відсутність інформації про роботу каси в тестовому режимі та відсутність куточка споживача, що має містити інформацію про власника АЗС, ціни на пальне та документи про якість продукції.

Зазначені АЗС/АГЗП також розташовані з порушенням норм містобудівного законодавства, на них відсутні засоби пожежогасіння, а торгівля пальним здійснюється з автоцистерн або каністр у гаражах.

За оцінками Міністерства економіки України, рівень тіньової економіки в Україні у 2023 році становив близько 30% від ВВП (у 2022 році - 32% ВВП).

Источник: NV.UA
Фото: Магнолія-ТВ
14.10.2024
#бензин