Ціни на LPG на аукціоні відскочили від дна

Після потужного падіння вартість газу на аукціонах внутрішніх виробників почала зростати до рівня імпортного паритету. Так, на аукціонах Української енергетичної біржі 20 грудня середня ціна становила 40 782 грн/т, що на 4 997 грн/т більше, ніж на попередніх торгах.

Українські виробники виставили на торги 6 973 т газу, які було реалізовано у повному обсязі.

Стартова ціна «Укрнафти» - 35 675 грн/т, але протягом торгів середня вартість газу компанії зросла до 40 800 грн/л, а для деяких лотів перевищила 43 000 грн/л. Початкова ціна на ресурс «Укргазвидобування» становила 35 492 грн/л. Протягом торгів газ компанії здорожчав до 39 950 - 41 000 грн/л.

Як розповіли оператори, на аукціоні Полтавської газонафтової компанії 20 грудня ціна на ресурс становила біля 39 000 грн/т при початковій на рівні 35 000 грн/т. А ось на торгах Regal Petroleum 19 грудня, за підрахунками учасників торгів, середня вартість газу становила 37 656 грн/т.

Зі слів трейдерів, вартість на газу внутрішніх виробників хоча й зросла, проте лишається нижчою від рівня імпортного паритету.

«Поки ціни аукціону нижчі від імпорту, будемо купувати тут. Тому поки не імпортуємо», - зазначили в одній із регіональних мереж.

Учасники ринку зазначають нерівномірне наповнення ринку, в результаті чого в одних компаній сформувався надлишок дорогого імпортного газу, тоді як інші вийшли з кризи без залишків. При цьому попит на аукціонах формують як перші, так і другі.

«Зараз на ринку достатньо імпортного ресурсу. Якщо на минулому аукціоні, окрім того, купували продукт, щоб «розбавити» імпортний, то на останньому цей чинник уже не відігравав такої ролі», - прокоментував один зі співрозмовників.

В інших великих паливних компаніях теж зазначили, що купують ресурс на аукціонах, аби «розбавити» економіку імпортних постачань, що лишаються дорогими.

Згідно з моніторингом Консалтингової групи «А-95», станом на 20 грудня середня вартість скрапленого газу у гуртовому сегменті становить 42 170 грн/л, що на 2 280 грн/т менше, ніж тижнем раніше. Трейдери вважають, що після сьогоднішнього аукціону середня вартість газу в країні може трохи збільшитися.

«Ті компанії-імпортери, які раніше пропонували газ нижче від собівартості, піднімуть цінник бодай для того, щоб вийти в нуль», - поділився думкою представник однієї з компаній, з яким поспілкувався enkorr.

Источник: enkorr
21.12.2023
#бензин