Вживані Tesla Model 3 стрімко втрачають у ціні на ринку

За останній рік ціни на вживані електромобілі віком від одного до п'яти років знизилися на 25%. Середня ціна вживаного електромобіля в США зараз становить близько 27 000 доларів, що значно нижче, ніж ціни на вживані автомобілі з бензиновими або гібридними двигунами.

Електромобілі знецінюються швидше, ніж їхні бензинові та гібридні аналоги. Ця тенденція стала очевидною після стрімкого зниження цін Tesla минулого року, що вплинуло на ринок і викликало зміни, які спровокували занепокоєння. Однак цей тренд також має свої переваги. Завдяки нижчій вартості вживаних електромобілів, покупці можуть придбати сучасні високотехнологічні моделі за значно меншу ціну, ніж вживані гібриди або автомобілі з традиційним двигуном.

Згідно з дослідженням автомобільної аналітичної компанії iSeeCars, ціни на такі моделі, як Tesla Model 3, Nissan Leaf, Hyundai Kona Electric та Kia Niro EV, впали в шість разів більше, ніж на бензинові автомобілі за останній рік. Вживані електромобілі втратили 24,7% своєї вартості з вересня 2023 року, тоді як гібриди подешевшали на 6%, а бензинові авто - на 4,4%. Це дослідження базується на даних про продаж 1,6 мільйона вживаних автомобілів віком від одного до п'яти років.

Карл Брауер, виконавчий директор iSeeCars, зазначив, що ціни на електромобілі зараз стабілізуються після різкого падіння на 30-40% наприкінці 2023 року та на початку 2024 року. Середня ціна вживаного електромобіля наразі складає 27 000 доларів і може стабілізуватися на рівні близько 25 000 доларів.

Також спостерігається зниження середнього часу перебування вживаних електромобілів на ринку - з 55,3 дня у вересні 2023 року до 38,6 дня зараз. Це означає, що електромобілі, гібриди та бензинові автомобілі тепер продаються з однаковою швидкістю. Попит на гібриди залишається стабільним, з меншими коливаннями цін порівняно з електромобілями.

Основними моделями, які демонструють цю тенденцію, є Tesla Model 3 (середня ціна 26 000 доларів, що на 8 500 доларів менше, ніж рік тому), KIA Niro EV (22 000 доларів, на 6 000 доларів менше) та Nissan Leaf (16 000 доларів, на 4 000 доларів менше). Також серед популярних недорогих варіантів є Chevy Bolt EV і Jaguar I-Pace.

Источник: InsideEVs
14.09.2024
#авторинок#електромобілі