Nissan відмовився визнати Renault материнською компанією

Акціонери японської компанії Nissan Motor Co Ltd провели щорічні збори, на яких було порушено питання про визнання Renault SA (володіє 43 відсотками Nissan) материнською компанією. Пропозицію відхилили, оскільки це призвело б до розкриття подробиць про капітал та діловий альянс автовиробників. Таким чином, альянс і надалі залишатиметься нерівноправним, оскільки Nissan володіє лише 15 відсотками акцій Renault без права голосу.

Як відзначає Autonews Europe, розкриття генеральної угоди про відновлення альянсу Renault-Nissan пролило б світло на масштаб багаторічного партнерства, сформованого 23 роки тому. Угода вже давно є джерелом напруженості, оскільки дозволяє Renault посилювати участь в управлінні Nissan.

У квітні з'явилися чутки, що концерн Renault Group вивчає можливість продажу частини своєї частки Nissan Motor Co. - по-перше, це принесло б французькій стороні мільярди доларів, які можна було б вкласти в електрифікацію модельної лінійки, а по-друге, послабило б напругу між партнерами. Проте ця інформація так і не підтвердилася.

Ситуація ускладнилася і з арештом і подальшою втечею Карлоса Гона, колишнього глави альянсу. Він з 2019 року ховається в Лівані і звинувачує японську владу у змові з керівництвом Nissan, яке противилося зближенню з Renault. Крім того, він критикує нинішню політику автовиробника.

В даний час Renault належить 43-відсоткова частка в Nissan, вартість якої на сьогоднішній день оцінюється приблизно в 983,5 мільярда єн або 7,1 мільярда євро. Nissan у свою чергу володіє лише 15 відсотками у Renault.

Источник: Automotive News Europe
02.07.2022
#nissan#renault#авторинок