Нещодавні зміни до Митного кодексу не торкнуться пального

Зміни до Митного кодексу, які підтримала Верховна Рада України 10 серпня 2023 р., щодо гармонізації порядку визначення походження товарів, не зачіпають імпорту нафтопродуктів. Про це enkorr розповіло джерело в Державній митній службі України.

Нагадаємо, 11 серпня набув чинності Закон України 3261-IX «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо приведення порядку визначення країни походження товару у відповідність із Митним кодексом Європейського Союзу та забезпечення реалізації угод України про вільну торгівлю».

«Зміни просто упорядкували текст Митного кодексу. Тепер прописано, що преференційне походження визначається в порядку, прописаному в міжнародних угодах і Митному кодексі ЄС, непреференційне - нормами нашого кодексу. До цього все фактично відбувалося в тому ж порядку, просто не було прописано», - пояснює митник.

Преференційний режим зовнішньоекономічної діяльності запроваджується відповідно до міжнародних угод і передбачає певні пільги на стандартні тарифи (зокрема мита). З енергетичної групи імпортним митом в Україні обкладаються лише спеціальні бензини (зокрема моторні з октановим числом від 98-ми) й деякі хімічні сполуки.

«99% імпорту пального йде в непреференційному режимі, а отже, ніяких змін немає», - зазначив співробітник ДМС.

З його слів, одним із нововведень закону 3261-IX є фактична заборона транзиту товарів через територію країни-агресора у преференційному режимі.

«На практиці це значить, що бензин А-98 чи метанол не можна перевозити через рф. Цього імпорту не було раніше і навряд чи він з'явиться у майбутньому», - каже джерело.

Нагадаємо, що згідно зі змінами до постанови №1147 «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з російської федерації», з 20 травня 2023 р. митне оформлення будь-яких партій пального відбувається лише після визначення країни походження. Згідно з міжнародною практикою, необхідним і достатнім документом, який підтверджує походження товару, є сертифікат походження, виданий уповноваженим органом країни виробництва або країни відправлення товару.

Разом із тим, українські митники зіткнулися з масовими випадками фальсифікації сертифікатів походження, виданих зокрема і в країнах ЄС. Тому визначення неросійського походження нафтопродуктів відбувається і завдяки аналізу документів, що підтверджують переміщення партії від заводу-виробника до українського кордону.

Источник: enkorr
16.08.2023
#бензин#податки