Мобілізація спричинила дефіцит водіїв у транспортно-логістичній сфері

У транспортно-логістичній сфері в Україні через мобілізацію дефіцит водіїв вже досяг 25% потреби, у сфері пасажирських перевезень у містах - до 30%.

Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач, передає агентство «Інтерфакс-Україна».

Він зауважив, що дефіцит у 25% є попередньою цифрою, яка була отримана від перевізників та логістичних компаній. Водночас у деяких компаніях ця цифра сягає навіть більше 50%, тому що це питання мобілізації.

«У цифрах це близько 30 тис. водіїв, які потрібні як водії вантажного транспорту», - сказав Деркач на презентації пілотного проєкту з підготовки жінок-водіїв фур.

За словами заступника міністра, у сфері громадського пасажирського транспорту не вистачає близько 30% водіїв - близько 6 тис. із 14 тис. необхідних галузі фахівців.

Також Деркач розповів, що компанії, які мають транспортні підрозділи у своїй структурі, самостійно навчають жінок, які бажають працювати водіями вантажних автомобілів.

Крім того, міністерство та Фундація інституційного розвитку за підтримки USAID реалізує проєкт із підготовки жінок-дальнобійниць. До участі вже відібрано 100 учасниць із понад тисячі тих, хто подав анкети. Зокрема, проєкт підтримують 25 великих українських роботодавців, які готові прийняти жінок на роботу - серед них «Укрпошта», «Нова пошта», Metro Cash&Carry, Novus, Fozzy та інші.

«Ми не прагнули цим проєктом закрити всі вакансії. Розуміємо, що глобально цю ситуацію не вирішити. Проєкт має змінити сприйняття жінки за кермом вантажного автомобіля в очах роботодавців - показати, що це можливо і може бути виходом із ситуації. Та й самі жінки, які раніше про професію далекобійниці не замислювалися, вважали її виключно чоловічою, мотивовані розглянути її для себе», - сказав Деркач.

Источник: delo.ua
Фото: Міністерство розвитку громад
04.10.2024
#громадський транспорт#комерційний транспорт