Китайські Tesla потраплять під антидемпінгові мита в Євросоюзі

Європейський Союз планує накласти спеціальні мита на електромобілі Tesla китайського виробництва у розмірі 9%. Тарифи для інших виробників також дещо зміняться. Про це повідомляє Bloomberg.

ЄС намагається протидіяти субсидіям китайських автовиробників, наданим Пекіном. 4 липня блок запровадив тимчасові мита для трьох китайських виробників електромобілів. Вони діятимуть до листопада 2024 року. Зараз тарифи активно обговорюються.

Для SAIC, Geely і BYD спеціальні мита можуть скласти 36,3%, 19,3% і 17% відповідно. Інші компанії, які співпрацювали з ЄС під час антисубсидійного розслідування, отримають мита 21,3%, тоді як решта матиме тарифи на рівні 36,3%.

Для Tesla 9% мита є відносно бажаними, адже воно є нижчим, ніж в інших виробників.

Водночас розслідування ЄС виявило, що Тesla продавала акумулятори дешевше за ринкову вартість, а також отримала права на використання землі, зниження податку на прибуток та гранти в різних формах, включно з національною субсидією.

Якщо більшість держав-членів ЄС до 30 серпня не заблокує заходи в обов'язковому порядку, Європейська комісія опублікує остаточне положення про тарифи до 30 жовтня. Потім тарифи діятимуть протягом п'яти років і можуть бути продовжені після перегляду.

Брюссель і Пекін протягом останніх місяців проводять переговори, щоб з'ясувати, чи можна знайти альтернативне рішення. ЄС заявляє, що будь-яке таке рішення має відповідати правилам Світової організації торгівлі та розв'язувати основну проблему субсидій.

Китай стверджує, що ці заходи протекціоністські, і погрожує відповісти митами на цілий ряд секторів, включно з свининою, автомобілями з великими двигунами та спиртними напоями.

Источник: LIGA.net
Фото: Tesla
20.08.2024
#податки#електромобілі#китай