Автозаводи в Європі опинилися під загрозою закриття через низьке завантаження виробництва

Майже третина великих заводів з виробництва легкових автомобілів п'яти найбільших європейських автовиробників - BMW, Mercedes-Benz, Stellantis, Renault і VW - минулого року працювали з недостатнім завантаженням, виробляючи менше половини від своєї потенційної потужності. Про це повідомляє Bloomberg.

Це викликає занепокоєння щодо можливого закриття заводів та тривалого спаду в автомобільній галузі регіону.

Річні продажі автомобілів у Європі залишаються приблизно на 3 мільйони одиниць нижче рівня до пандемії, що призводить до недовантаження заводів та створює загрозу для тисяч робочих місць.

Зокрема, VW оголосила про скасування багаторічних гарантій зайнятості в Німеччині. Автовиробники також стикаються зі зниженням попиту на електромобілі та конкуренцією на експортних ринках, таких як США і Китай.

Видання пише, що експансія китайських виробників на чолі з BYD Co., а також успіх Tesla Model Y, яка стала найбільш продаваною моделлю в регіоні у 2023 році, змушує європейських автовиробників шукати шляхи економії.

Автомобільні аналітики попереджають, що деякі заводи в Європі можуть бути закриті через зниження виробництва та зростання витрат.

Закриття заводів завдасть удару по економіці регіону, адже автомобільна промисловість забезпечує понад 7% ВВП ЄС і понад 13 мільйонів робочих місць. Це особливо відчутно в Німеччині, де виробники переходять на електромобілі, відчуваючи складнощі з адаптацією до нових реалій ринку.

Источник: delo.ua
Фото: Renault
12.09.2024
#авторинок