Автокрадіжки під час війни. Як змінилася статистика та чи потрібно турбуватися українцям про свої транспортні засоби?

Информация размещена на правах рекламы или нашими партнерами:

Ви могли помітити, що у 2022-му році не було вже звичних для всіх зведень від національної поліції щодо кількості викрадених автомобілів в Україні. Що й логічно, адже поліцейські допомагають ЗСУ захищати нашу Батьківщину від окупантів, а цивільних більше цікавить, скільки орків знищили наші воїни.

Друге питання, як правильно рахувати статистику. Чи включати в ці цифри автомобілі, викрадені на тимчасово окупованих територіях, чи враховувати лише автомобілі, викрадені на території підконтрольні ЗСУ?

Якщо зайти та почитати telegram чати, звільнених міст, можна побачити десятки оголошень, в яких громадяни просять надати інформацію про їх транспортні засоби. І це тільки за одним населеним пунктом, множимо на кількість тимчасово захоплених міст, і цифри виходять просто фантастичні.

Зрозуміло, що на неокупованих територіях ситуація значно краща і автомобілі ніхто не відбирає. Проте українцям необхідно бути готовими до того, що зростання злочинів з викрадення авто найближчими роками зростатиме.

Як часто викрадають автомобілі у післявоєнний час?

Як правило, чим стабільніша ситуація в країні, чим вищий рівень життя і чим менш корумпована правоохоронна система, тим нижчий рівень злочинності у всіх сферах.

Для відповіді на ваше запитання давайте повернемося до статистики 2014-2016 рр.

Як ми можемо побачити за графіком, у період активних бойових дій та ще 2 роки після їх закінчення кількість викрадень порівняно з 2013 роком збільшилася практично вдвічі. Що було пов'язано як із загальним економічним спадом, так і з тим, що в період нестабільності автовикрадачі відчувають себе вільніше. Адже правоохоронці і без них мають чим зайнятися.

За непідтвердженими даними, на кінець серпня 2022 року понад 50 тисяч українців втратили свої транспортні засоби внаслідок бойових дій чи угонів.

Як захистити свій автомобіль у період війни?

Фахівці із захисту автомобілів від угону словацької компанії VAM System дали кілька порад, яким чином ви зможете уникнути розкрадання автомобіля.

1. Якщо ви зараз перебуваєте в окупації і не плануєте переміщатися на своєму автомобілі, рекомендуємо зняти акумулятор, блок керування двигуна, котушку запалювання або будь-який інший елемент вашого авто, який у разі потреби переміщення досить просто і швидко повернути на місце. Як показує практика, при звільненні наших територій окупанти викрадають будь-які доступні транспортні засоби для втечі.

2. Намагайтеся не залишати свої транспортні засоби на парковках, що не охороняються. Якщо паркуєте авто у місті біля супермаркетів, ресторанів, офісних центрів, намагайтеся ставити автомобіль у межах видимості камер відеоспостереження.

3. Пам'ятайте, що будь-який сигнал із брелка можна перехопити, а GPS систему навпаки легко заглушити, тому рекомендуємо додатково використовувати механічні протиугінні системи. Чим більше рівнів захисту у вашого автомобіля, тим краще.

Більше інформації щодо захисту автомобіля від угону дивіться в Instagram аккаунті.

Источник: VAM System
21.09.2022
#кримінал