Apple таємно допомогла BYD створити досконаліші акумулятори для електромобілів

У лютому поточного року Apple відмовилася від подальших зусиль із розроблення власного електромобіля, хоча докладала їх упродовж десяти попередніх років і витратила на них приблизно $10 млрд. За даними Bloomberg, співпраця Apple і BYD допомогла останній створити досконаліші тягові акумулятори для електромобілів.

Нагадаємо, китайська BYD є другим за величиною у світі виробником тягових акумуляторів для електромобілів і другим за величиною виробником власне електромобілів. Рік тому їй навіть вдалося змістити з поста лідера американську компанію Tesla, але в поточному році остання відігралася і повернулася на перше місце.

За словами представників Bloomberg, співпраця Apple і BYD у сфері створення більш досконалих тягових акумуляторів розпочалася 2017 року, і вона була зосереджена на оптимізації конструкції батареї та технології пакування осередків. Принаймні, Apple поділилася з BYD деякими ідеями в цій сфері, включно з оптимізацією системи охолодження тягових батарей.

Щодо хімічного складу акумуляторів особливо революційних ідей висловлено не було, а тому BYD будувала свою стратегію навколо осередків типу LFP, що поєднують літій з фосфатом заліза. Альянс компаній ставив перед собою завдання збільшення запасу ходу електромобіля без підзарядки.

Представники BYD публікацію Bloomberg прокоментували скупо, заявивши, що всі реалізовані в сімействі батарей Blade ідеї та технології належать їй, і сторонні компанії не чинили свого впливу.

При цьому спочатку, як стверджує Bloomberg, компанія Apple розраховувала застосувати спільно розроблені з BYD технології при виробництві тягових батарей для фірмового електромобіля. Надалі шляхи компаній розійшлися, і Apple на пізніх етапах орієнтувалася на інших постачальників тягових батарей, але в підсумку повністю відмовилася від ідеї випускати електромобілі.

За інформацією Bloomberg, ті чи інші напрацювання, досягнуті в рамках проєкту зі створення електромобіля, Apple змогла використовувати при створенні гарнітури доповненої реальності Vision Pro і нейронного сопроцесора для інших своїх пристроїв, оскільки ініціатива від самого початку передбачала застосування технологій автопілота. Не виключено, що накопичений досвід надалі допоможе Apple створювати побутових роботів.

Источник: 3DNews
Фото: BYD
19.10.2024
#byd#електромобілі#технології